listopad 2024

Data ostatniej modyfikacji:
2024-12-5

Zad. 1. Rozwiąż równanie z niewiadomą x w liczbach rzeczywistych ||||x–1|–2|–3|–4| = 0.

Zad. 2. Niech P jest wielomianem. Udowodnij, że jeżeli P(x) [tex]\neq[/tex] x, to wielomian P(P(P(x)))–x jest podzielny przez P(x)–x.

Zad. 3. Znajdź wszystkie wielomiany F spełniające warunek xF(x–1) = (x–2)F(x).

 

Wyniki: 

W tym miesiącu punkty zdobyli:

  • 24 pkt - Hanna Osajda (III LO, Wrocław)
  • 16 pkt - Igor Sudyka (V LO, Kraków).

 

Odpowiedzi: 

Zad. 1. Skoro ||||x - 1| - 2| - 3| - 4| = 0, to |||x - 1| - 2| - 3| = 4. Zatem ||x - 1| - 2| = 7

lub ||x - 1| - 2|= -1. Druga równość nie ma rozwiązań, zatem wiemy, że ||x - 1| - 2| = 7.

Co za tym idzi, |x - 1|= 9 lub |x - 1| = -5, znowuż druga równość nie ma rozwiązań, więc |x - 1| = 9.

Jak łatwo widać x = 10 lub x = -8. 

Zad. 2. Zacznijmy od lematu: Dla dowolnych wielomianów A, B, Q zachodzi: A(x)–B(x) | Q(A(x))–Q(B(x)).
Dowód: Q(x) = a0 + a1x + ... + akxk dla pewnych liczb rzeczywistych a0, a1, ..., ak. Zauważmy, że Q(A(x))– Q(B(x)) =  a1(A(x)–B(x)) + a2(A(x)2B(x)2) + ... + ak(A(x)kB(x)k). Każdy nawias (A(x)iB(x)i) jest podzielny przez A(x)–B(x), co widać ze wzoru skróconego mnożenia na różnicę potęg. Zatem A(x)–B(x) | Q(A(x))–Q(B(x)).
Wracając do zadania, mamy P(P(P(x)))–x = P(P(P(x)))–P(P(x))+P(P(x))–P(x)+P(x)–x. Zastosujmy teraz lemat dla A(x) = P(x), B(x) = x i Q(x) = P(P(x)). Mamy P(x)–x | P(P(P(x)))–P(P(x)). Potem bierzemy te same A i B oraz Q = P(x). Mamy P(x)–x | P(P(x))–P(x). Zatem P(x)–x | P(P(P(x)))–x.

Zad. 3. Zauważmy, że wielomian F ma miejsca zerowe w 0 oraz w 1. Wstawiając x=0, mamy 0 = -2F(0), natomiast wstawiając x=1, otrzymujemy F(0) = -F(1), czyli F(0) = F(1) = 0. Wiemy zatem, że wielomian F zapisuje się jako F(x) = x(x–1)P(x) dla pewnego wielomianu P(x). Podstawiamy to do danego równania, otrzymując x(x–1)(x–2)P(x–1)
= (x–2)x(x–1)P(x), co za tym idzie w nieskończenie wielu punktach (być
może poza x = 0, 1, 2), mamy: P(x-1) = P(x). Jeżeli natomiast tak jest,
to wielomian P(x-1) - P(x) ma nieskończenie wiele miejsc zerowych, czyli
musi być P(x - 1) - P(x) = 0, czyli P(x - 1) = P(x). Jak widać zatem
wielomian P musi być wielomianem stałym P(x) = c. Rozwiązania danego równania funkcyjnego mają więc postać F(x) = cx(x-1).

 

Powrót na górę strony